Wat is trimmen?

 

Trimmen is een verzamelnaam voor het verzorgen van de vacht van honden en katten. Er zijn verschillende soorten vachten en deze vragen allemaal een verschillende trimtechniek. Afhankelijk van de vacht wordt de juiste techniek toegepast.

                                                                                                                                     

De trimbeurt.                                        

Uw hond wordt individueel behandeld! Hiermee wordt bedoeld, is dat de hond alleen met u en de trimster(s) in de trimsalon aanwezig is. Elke hond is uniek, hij heeft zijn eigen bouw en eigen identieke vacht. Daaraan wordt de trimbeurt aangepast. Afhankelijk van het type vacht wordt de hond gewassen en gedroogd. Bij het wassen worden alleen huidvriendelijke en natuurlijke shampoos gebruikt. 

 

De trimbeurt kan bestaan uit:
Plukken, knippen, scheren, ontwollen, effileren of alleen wassen en föhnen of een combinatie van verschillende technieken.

 

 Waarom kammen ?

Veel honden worden aangeschaft vanwege hun leuke wollige uiterlijk. Maar dat deze vachten erg veel werk met zich mee brengen, realiseren de baasjes zich soms wat laat.
Je zult een hond zeker elke week moeten kammen. Afhankelijk van de soort vacht en de lengte, is het verstandig om elke dag te kammen.
Door het kammen wordt de doorbloeding in de huid veel beter. Dit heeft een gunstig effect op de vacht en huid van de hond.
Kammen is nog veel belangrijker om loszittende haren uit de vacht te verwijderen. Bij niet of verkeerd kammen, vormen zich al snel klitten, die tot problemen kunnen leiden.
Als je je hond kamt, kun je de hele huid van de hond controleren. Zo zie je al snel of je hond een teek, vlooien of andere aandoeningen heeft.

 

 

Wennen aan kammen

Hoe eerder je een hond leert dat kammen leuk is, hoe makkelijker hij zich in de toekomst laat kammen. Begin reeds met kammen als het hondje een paar dagen thuis is. Begin met een paar minuutjes kammen en bouw dat langzaam op. Het gaat dan nog niet zozeer om het kammen, maar de hond gaat dit kammen dan als normaal ervaren.

 

Welke kam en borstel??

De keuze welke kam en borstel geschikt is voor de vacht van je hond is afhankelijk van het ras en de haarstructuur.

Er zijn heel veel verschillende borstels en kammen te koop. Een kam is misschien nog belangrijker dan een borstel. Hoe zwaarder de vacht hoe grover de kam. Hoe dikker de vacht, hoe langer de tanden van de kam.  Een borstel wordt alleen gebruikt om de haren te ontwarren.

 

Hoe ??

Als eerste dient u een goede plek vrij te maken om de hond te kammen. Het beste is een tafel met een deken of handdoek erop, zodat hij niet uitglijdt. Op de tafel zal een hond sneller accepteren dat hij gekamd wordt en zal hij niet snel wegrennen. Begin met kammen bij een achterpoot, en kam zo verder naar voren. Kam in laagjes zodat je goed op de huid kunt kijken. Zo weet je zeker dat je alle haren gehad hebt. Vergeet het koekje niet als hij helemaal klaar is.

 

Plukken

Plukken wordt vooral gedaan bij ruwharige honden. Als de vacht plukrijp is, laten de oude dekharen van de vacht gemakkelijk los. Deze oude haren worden met de hand uitgeplukt. Deze ‘oude’ haren staan los in de huid, en worden door de nieuwe haren in het haarzakje los geduwd. Plukken doet dus geen pijn, zoals soms wordt gedacht.  Als je een plukvacht niet regelmatig plukt, kan de hond last krijgen van jeuk en in het ergste geval huidontstekingen.  

Een hond wordt meestal met de hand geplukt, als hulpmiddel worden rubberhandschoen, plukpoeder en een trimmes gebruikt voor meer grip op de haren. Plukken is erg arbeidsintensief, het haar wordt plukje voor plukje uitgetrokken.

Afhankelijk van het ras wordt de hond 2 tot 4 keer per jaar geplukt. Een hond die geplukt wordt, wordt niet gewassen. De haarzakjes staan open na de plukbeurt. Als je de hond dan wast, was je het vuil in de vacht in de haarzakjes. Deze haarzakjes kunnen dan gaan ontsteken wat veel jeuk en irritaties veroorzaakt. Was de hond een paar dagen na de plukbeurt. De huid is dan weer helemaal gesloten. U kunt de hond zelf wassen, of dit bij mij in de trimsalon laten doen. Was de hond ook niet voor de plukbeurt. Zorg dat er minimaal 1 week tussen de was- en plukbeurt zit. Een vacht die vlak voor de plukbeurt gewassen is laat moeilijker los. Waardoor het plukken onaangenaam kan zijn. Als een hondje voor een plukbeurt in de trimsalon komt, wordt hij eerst goed uitgeborsteld, dan geplukt, voetjes en eventueel het hoofd bijgeknipt, de haren worden uit de oortjes gehaald, nageltjes worden geknipt, anaalkliertjes gecontroleerd en tandsteen verwijderd. Rassen die geplukt kunnen worden, zijn onder andere: ruwharige Jack Russell Terriër, Ruwharige Teckel, West Higland White Terriër (westy), Cairn terriër, Airdale Terriër, Fox Terriër .

 

Knippen

Met knippen wordt het haar ingekort met de schaar. Dit kan volgens de rasstandaard en zoals u het zelf wilt. De lengte wordt aangepast op uw wens. Dit kan van heel kort tot een cm of 10. Een hond die geknipt wordt, zien we gemiddeld 3 tot 4 keer per jaar. Een kniphondje in de trimsalon, wordt eerst gekamd, voetjes worden geknipt, haren uit de oortjes verwijderd, anaalkliertjes gecontroleerd, gewassen en geföhnd, dan geknipt, nageltjes geknipt en tandsteen verwijderd. Een kniphondje hoeft u thuis niet te wassen, dit hoort bij de trimbeurt. Een gewassen vacht is in de trimsalon zelfs moeilijker te behandelen. Wij zien liever een vuile hond, dan een net gewassen hond. Het kan zelf zo zijn dat we eventuele klitten zelfs niet meer uit de haren gekamd krijgen, als de

hond thuis al gewassen is. Als u uw hond thuis wast, kam eerst goed alle klitten en knoopjes eruit. Deze klitten laten zich na het wassen, moeilijk tot zelfs niet meer uit de haren kammen.

Enkele rassen die geknipt kunnen worden, zijn onder andere: Poedel, Kerry Bleu Terriër, Maltezer, shi tzu, yorkshire terriër, Bichon Frise . 

 

Scheren

Met scheren wordt de vacht ingekort met de tondeuse. Dit kan op verschillende lengtes, van 3 mm tot 9mm. Scheren gebeurt alleen bij erg vervilte vachten, op wens of als de rasstandaard dit verlangt. Een hond met een erg vervilte vacht wordt geschoren met een zolang mogelijke scheerkop. Als het kan wordt het hoofd en de staart geknipt. Een scheerhondje wordt eerst geschoren, hoofd en staart gekamd, haren uit de oortjes gehaald, gewassen, anaalkliertjes gecontroleerd, nageschoren, hoofd en staart geknipt, pootjes bijgeknipt, nageltjes geknipt en tandsteen verwijderd. Honden die gedeeltelijk geschoren dienen te worden zijn: Cesky terriër, poedel etc. In geval van extreme klitten en op wens, kan bijna elke vacht geschoren worden.

 

Ontwollen

Bij ontwollen wordt de wollige ondervacht door middel van heel goed kammen weggehaald. Hiervoor worden allerlei gereedschappen gebruikt. Bijv. kam, borstel, herdersharkje etc. Als een hond met een ontwolvacht niet regelmatig gekamd wordt, krijg je een te dichte vervilte vacht, met soms oververhitting (in de zomer) en huidproblemen tot gevolg. Een hond met deze vacht zien we 2 tot 4 keer per jaar in de trimsalon. Een hond die komt voor ontwollen, wordt eerst helemaal gekamd en geborsteld, daarna gewassen en met een krachtige waterblazer uitgeblazen om nog meer losse wol te verwijderen, geföhnd, voetjes etc bijgeknipt, nageltjes geknipt, tandsteen verwijderd, anaalkliertjes gecontroleerd en de oren schoon gemaakt.

 

Thuis wassen


Wilt u uw hond thuis wassen, dat kan ook! Maar kam dan eerst de hond goed door en gebruik een hondenshampoo. Ook hierbij geldt, elke hond heeft zijn eigen soort vacht. Kom gerust even langs ik adviseer u welke shampoo u het beste kunt gebruiken

 

Wassen

U kunt met uw hond ook terecht voor alleen een wasbeurt.
Langharige honden worden eerst grondig gekamd en dan pas gewassen en geföhnd. Kortharige honden worden direct in bad gezet, gewassen en geföhnd. Bij de wasbeurt worden ook de nageltjes geknipt, tandsteen verwijderd, anaalkliertjes gecontroleerd en de oren schoon gemaakt.

Geen mensenshampoo voor een hond!

Veel mensen denken dat honden ook gewassen kunnen worden met mensenshampoo of babyshampoo. Wees echter voorzichtig met het gebruik van mensenshampoo bij honden. Elke shampoo voor mensen werkt op basis van zeep.  Zeep heeft een PH waarde van ongeveer 7.  De PH waarde van de menselijke huid licht rond de 6. die van de honden huid rond de 5.  Door het gebruik van mensenshampoo bij een hond zal de huid uitdrogen. Door de zeep wordt ook de natuurlijk vetlaag weg gewassen. Een goede hondenshampoo bevat geen zeep. En heeft dus een lage PH waarde. De vetlaag wordt niet weg gewassen en de huid zal dus ook niet uitdrogen.